Zdraví

Chraňte se před rakovinou prsu! Jediná změna ve stravě zásadně pomůže

Desítky let trvající výzkum potvrdil, že ženy s prsním karcinomem mohou mít zdraví ve svých rukou a nemusí umírat. Zdravější strava pomáhá v boji se zákeřnou rakovinou, ukázal dvacetiletý výzkum.
Zdravotních výhod správného jídelníčku je hodně, od prevence srdečních chorob, cukrovky až po redukci nadváhy. Nejnověji se však ukázalo, že strava, jejíž podíl tuku tvoří méně než 20 % kalorií, a která se skládá především ze zeleniny, ovoce a celozrnných obilovin, zlepšuje přežití při rakovině prsu o 21 %.
topinambur v míse

Výborné výsledky

Výzkum začali vědci před dvěma desítkami let a zapojily do ní téměř 49 tisíc žen. Polovině předepsal speciální dietu, druhé skupině stravu neomezovaly. Sice se neprokázalo, že by strava ochuzena o tuk a obohacena o ovoce a zeleninu pomohla předejít rakovině prsu, ve skupině se zdravější stravou však ženy nemoci tak často nepodléhali. Rozdíl byl značný – ženy, které měly upravenou stravu, umíraly během studie o 35 % méně. Vědci pozorovali také lepší výsledky, pokud se ženy rozhodly změnit stravu během výzkumu, rozdíl v úmrtnosti se pohyboval okolo 21 %.
růžové stuhy

Jednoduchý krok

Jde vůbec o první studii, která se v takovém dlouhém časovém horizontu a na takové velké vzorku zabývala dopadem stravy na vývoj onemocnění žen s rakovinou prsu. Dosud vědci a lékaři vycházeli spíše z předpokladů. "Zjistili jsme, že i jednoduchá změna stravování dokáže skutečně pomoci. Jde přitom o velmi jednoduchý krok. Doufáme, že zdravotnictví naše doporučení vezme v úvahu, " vysvětluje vědec Chlebowski. Výsledky jeho studie potvrdily i další nezávislí odborníci. Ocenili zejména počet sledovaných osob a dobu trvání studie.  Zejména pokud jde o výživu, čím déle je možné pacienty sledovat, tím přesnější jsou výsledky, a tím jsou také užitečnější. Protože jen takto lze skutečně zjistiti, jak změny stravy dlouhodobě ovlivňují zdraví.